APRS iGate

HamFi
Loikkaa: valikkoon, hakuun

IGate on lyhenne sanoista Internet Gateway ja tarkoittaa asemaa, joka kuuntelee APRS-käytössä olevaa radiotaajuutta ja välittää sieltä kuulemansa paketit internettiin. Tämä mahdollistaa monia palveluita, joista kerrotaan tarkemmin APRS-IS-sivulla. IGate-asema voi myös tietyin rajoituksin välittää paketteja APRS-IS-verkosta radiotielle, esimerkiksi välittääkseen vain verkkoon lähettävän aseman paketit mobiilikäyttäjille.

IGate-asema muodostuu yleensä internet-yhteydellä varustetusta tietokoneesta, sen sarjaporttiin kytketystä TNC:stä ja radiosta. Tietokoneella ajetaan IGate-ohjelmaa, joka kuuntelee TNC:tä sarjaportin kautta ja lähettää sieltä kuulemansa paketit internettiin. IGate ei yleensä toista kuulemiaan paketteja radiotielle digipeaterin tavoin, vaan siihen on erillinen sovellus. IGate voi kuitenkin ottaa paketteja vastaan myös samalla asemalla toimivalta digipeaterilta.

Rx-only IGate

Yleisin ja ylläpitäjän kannalta helpoin IGaten muoto on ns. receive-only, jossa radioverkosta kopioidaan dataa APRS-IS verkkoon. Asiasta on lisää artikkeleissa APRS Rx-only iGate ja APRS iGaten ominaisuudet.

Tällaisen yhdyskäytävän pyörittämiseksi ei tarvita mitään lupia, eikä sen omistajalla tarvitse olla edes radioamatöörilupaa.

Rx/Tx IGate

Internetistä radiolle lähettävien APRS IGatejen suhteen rakentelijan pitää ymmärtää yhtä ja toista systeemistä, jotta hän ei aiheuta radiokanavan paikallista tai laajempialaista tukkiutumista. Toiminnallisista vaatimuksista ja suositeltavista säätöarvoista on tietoa artikkelissa APRS iGaten ominaisuudet. Ennen kuin tällaista kaksisuuntaista yhdyskäytävää lähtee laittamaan ajoon, kannattaa kysellä vinkkejä muilta innokkailta APRS-harrastajilta, jotka löytää SRAL:n sähköpostilistoilta. Kysyvää autetaan ja tässä puuhassa melko herkästi tapahtuvat virheet opastetaan korjaamaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Tällaista kaksisuuntaista IGatea rakentavan kannattaa myös muistaa, että Suomen voimassaolevien radioamatöörimääräysten mukaan asema joka ei ole operaattorin välittömässä valvonnassa ja ohjauksessa vaatii ns. automaattiaseman luvan. Jos lähetin sammutetaan amatöörin poistuessa kotoaan, ei lupaa tarvita, mutta se ei toisaalta ole jatkuvasti käyttökelpoinen kaksisuuntainen iGate.

IGate-ohjelmistoja

IGate-aseman ohjelmistona voi käyttää jotakin tarkoitusta varten suunniteltua varsinaista IGateohjelmaa tai vaihtoehtoisesti sellaista APRS-asiakasohjelmaa, jonka saa säädettyä toimimaan IGatena. Tällöin ei tosin välttämättä päästä samaan konfiguroitavuuteen kuin varsinaisilla IGate-ohjelmilla. Kaikki tässä mainitut TX-IGate-toiminnon sisältävät ohjelmat voi säätää myös pelkäksi RX-IGateksi.

Varsinaiset IGate-ohjelmat

aprx Rx-only iGate Linux/UNIX Minimimaalisia resursseja vaativa helposti konfiguroitava Rx-iGate.
aprsg Rx/Tx IGate Windows/Linux Nykyajan tarpeisiin suunniteltu perusIGate.
aprsd Rx/Tx iGate Linux Pitkät perinteet omaava paljon ominaisuuksia sisältävä IGateohjelma, käyttää runsaasti muistia.

IGateksi säädettävissä olevat asiakasohjelmat

  • Xastir Rx/Tx IGate, UNIXit (Linux, BSD:t, jne), Windows
    • Asennus Windowsiin varsin työläs
  • UI-View Rx/Tx IGate, Windows
    • Ylläpitäjä kuoli, lähdekoodit hävitettiin..
  • AGWuidigi - APRS digi/igate
  • AGWtracker - Kreikkalainen Windows ohjelma

Huom: Erillistä TNC-laitetta ei välttämättä tarvita, sillä radion voi kytkeä tietokoneen äänikortiin ja käyttää softaa pakettien vastaanottoon. Tarkoitukseen soveltuvat ainakin soundmodem ja AGWPE. Lisää aiheesta osoitteessa http://www.kc2rlm.info/soundcardpacket/.

Lista varsinaisista asiakasohjelmista: APRS-ohjelmat

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
Työkalut
Google AdSense